Tobias en de verloren tand

Tobias lag in bed, hij hield zijn ogen wijd open. Toen dat maar moeilijk lukte gebruikte hij beide duimen en wijsvingers om zijn oogleden op hun plaats te houden. Het was al erg laat, bijna allemaal nullen op de klok. De kamer en het hele huis waren muisstil, alsof ze het wisten. Het enige dat je kon horen was het zachte geritsel van Tobias onder de lakens. Het was bijna zover, nog even wachten.

De dag was niet al te best begonnen voor Tobias. Hij had bij het ontbijt zijn beker met vers gemaakt fruitsap omver gegooid. Per ongeluk natuurlijk. Hij wist dat papa snel moest vertrekken naar het werk – papa vertrok altijd maar net op tijd of een beetje te laat. Tobias wou nog een filmpje tonen op de tablet dat hij gisteren had gevonden en waarmee papa zeker ging moeten lachen. De beker met verschillende fruitjes stond helaas in de weg van zijn elleboog. Zowel mama als papa hadden dit detail niet opgemerkt en vertelden Tobias dat hij niet altijd zo geweldig moest zijn. Een beetje boze papa vertrok en de beetje boze en ook gehaaste mama nam snel een doek om alles op te kuisen. Tobias probeerde de aandacht snel af te leiden door te melden dat het filmpje niet wou spelen, waarna de tablet afgenomen werd.

Na het ontbijt liepen de dingen alleen maar verder in dalende lijn voor Tobias: het regende de hele dag, zijn beste vriend was op vakantie vertrokken en de WiFi werkte niet. Toen Tobias enkele uren later bij het spelen met enkele oude lego autootjes tegen de zijkant van de woonkamerdeur liep en daarbij een tand verloor (die al enkele dagen los stond) was de pret er helemaal af. Hij verklaarde deze vakantiedag en indien nodig de hele vakantie ostentatief als mislukt door de rest van de dag op zijn bed te gaan liggen. Zijn uitgevallen tand had hij in een klein plastic potje gestoken dat hij gevonden had in mama haar nachtkastje.

Diezelfde mama van het nachtkastje had, terwijl ze rustig een dagje thuis wat kon werken, met een half oog de lijdensweg van haar zoontje gadegeslagen. Ze kende hem – en zijn vader – goed genoeg om te weten dat ze hem even alleen moest laten mokken alvorens ze hem wat aandacht moest geven door even naar zijn beklag te gaan luisteren. Daarna zou hij weer opgelucht het spelen kunnen voortzetten. Toen ze meende dat de cool down periode voorbij was ging ze naar zijn kamer en vond daar haar zoontje op zijn buik in een diepe slaap met in zijn ene hand het potje met de tand erin en in zijn andere hand zijn plastic lightsaber. Mama liet haar zoontje maar even slapen, ze wist dat pech vermoeiend kan zijn.

Toen papa thuiskwam was Tobias alweer wakker. Ook papa zag in één oogopslag dat zijn oogappel niet zijn gelukkige zelf was, maar in een sombere bui verkeerde. Na een stilzwijgend gesprek met de ogen had hij van zijn echtgenote begrepen dat hij zijn zoontje wat moest opfleuren. Als het op het uithangen van de speelvogel kwam, dan kon Tobias zich gelukkig prijzen, daar zijn vader op dit gebied heel wat expertise had.

Desondanks die expertise had Tobias’ vader niet meteen een hook gevonden waarmee hij de toestand van zijn zoon kon omkeren. Hij schakelde dan maar meteen de grove middelen in door een combinatie te zoeken van een spelactiviteit in het spectrum van de ongehoorzaamheid-ondeugendheid gezien dit altijd succes had. Om hier onder moeders immer wakende oog mee weg te kunnen komen koppelde hij dit maar meteen aan het nuttige.

Hij deed zijn voorstel in stilte aan zijn zoon. Tobias zag meteen in dat sluwheid vereist was en volgde de instructies van zijn vader razendsnel op. De mislukte vakantie was al bijna vergeten, dacht vader. Nog voor mama kon reageren stonden papa en Tobias in de gietende zomerse regen de auto af te wassen. In hun zwembroek.

Haar blik vanachter de ramen sprak boekdelen, maar dat kon de pret niet bederven voor Tobias en zijn speelvogel-vader. Het plezier dat beiden zichtbaar hadden was echter genoeg voor haar om hen maar samen te laten genieten. De auto moest toch gewassen worden, dat had ze al meermaals gezegd. Dat ook de gevel, de garagepoort en haar moestuintje grondig gewassen werd met de kleine hogedrukreiniger zou ze pas de volgende dag te weten komen.

Advertisements

What do you think?

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s